Het tempo waarin ontwikkelingen gaan, ligt steeds hoger. Hierdoor ontstaat druk op organisaties en druk op medewerkers om zich aan te passen.

Hoe kun je deze druk gebruiken om de weerstand die het kost om te zetten in positieve energie?

De meeste mensen zijn namelijk wel veranderingsbereid, maar willen niet veranderd worden.

In de komende blogs neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen.

Samen werken aan verandering - begrip

Begin bij het begin: begrip!

We zijn niet allemaal hetzelfde. Verschillende drijfveren, achtergronden en ervaringen zorgen voor een ander perspectief.

Wil je iemand meekrijgen in een verandering? Probeer je hiervan bewust te zijn en sluit eerst aan bij de omgeving die je mee wilt nemen.

Een tool die die wij regelmatig gebruiken voor deze bewustwording is My Motivation Insights. Op basis van het kleurenprofiel krijgen we inzicht in de persoonlijke drijfveren van individuen. Wanneer de profielen worden opgeteld tot een teamprofiel geeft dit inzicht waar het team haar focus en energie vandaan haalt en hoe er effectief kan worden samengewerkt.

Van begrip naar samen werken aan verandering uit de praktijk

Een fusie, zorgt ervoor dat twee managementteams opgaan in een nieuw managementteam. Bij uitstek een situatie, waarbij verandering gaande is en een organisatie veel (negatieve) energie kwijt is aan interne processen. Hoe kun je deze energie zo snel mogelijk de goede richting in krijgen?

We hebben dit managementteam geholpen met inzage in eigen drijfveren en de impact hiervan op de samenstelling van het team.

Dit leidde tot bewustwording, begrip voor elkaars achtergrond en het begin van een teamgevoel. Er ontstond ruimte voor waardering naar elkaar en de mogelijkheid om de individuele kwaliteiten optimaal te benutten. Met als gevolg een effectieve samenwerking en daarmee een positieve uitstraling naar de organisatie.

De rest van de organisatie, eveneens afkomstig uit twee verschillende bedrijfsculturen, merkte dat vraagstukken adequaat en in gezamenlijkheid werden opgepakt. En goed voorbeeld deed vervolgens volgen.

Ervaring met verandermanagement

Door op deze wijze te werken, creëer je engagement en die stap in de mobilisatie van het leiderschap en de organisatie is essentieel voor het kunnen verwezenlijken van je strategie.

Samen met mijn partners binnen MARAI borgen we een schat van kwaliteit en expertise op het gebied van strategie, realisatie en groei. We maken graag kennis en delen die ook.

Meer horen over onze werkwijze of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met me op!

Willemijn – Partner@MARAI

Menu